Acupuntura a l’esport

L’acupuntura a l’esport és molt efectiva en el tractament del dolor musculoesquelètic: cervicàlgies, lumbàlgies, ciatàlgies, tendinopaties, patologia articular i dolors crònics en general.
També està indicada en: cefalees i migranyes, estrès, ansietat, insomni, alteracions de l’estat d’ànim, patologia gastrointestinal i ginecològica i complementari en dietes d’aprimament, entre d’altres.
Ús en l’esport
En l’esportista l’acupuntura s’utilitza amb bons resultats per diferents motius:
– Perquè afavoreix la recuperació de lesions esportives.
– Perquè millora el rendiment esportiu en millorar l’assimilació de nutrients i l’equilibri energètic global de l’organisme.
– Perquè millora la qualitat del son, el control de l’estrès i l’ansietat i millora la motivació.
Tot i que el camp d’aplicació més important de l’acupuntura en l’esport continuen sent les lesions esportives, gràcies al fet que l’acupuntura ajuda a disminuir el dolor i la inflamació i afavoreix una recuperació més ràpida, s’està utilitzant cada vegada més en el camp del rendiment.
Cada cop són més els esportistes que abans de competir utilitzen punts per incrementar l’energia, que permeten, sense recórrer a substàncies de dopatge, obtenir un millor rendiment a les proves. També el fan servir per accelerar la regeneració després d’un entrenament intensiu.
Beneficis verificats
Diversos estudis fets els darrers anys en diferents tipus d’esportistes, principalment corredors, nedadors i ciclistes, conclouen que l’acupuntura millora el benestar físic i mental, la fatiga induïda per l’exercici, el rendiment físic i la rapidesa muscular. També produeix canvis en el ritme cardíac i en el consum d’oxigen, similars als que es produeixen amb l’entrenament.
Hi ha punts amb efectes psicoactius que ajuden a tranquil·litzar-se, reduir la por i incrementar la concentració, afavorint les condicions òptimes per a la competició. Podem concloure que l’acupuntura aporta benestar i millora la qualitat de vida de l’esportista pel fet de restablir l’equilibri energètic de l’organisme.