Prevenció de l’ictus en la gent gran: la importància dels purés i sopes nocturns en la nutrició geriàtrica

La hidratació nocturna en persones grans és un tema clau en el dia a dia de les residències geriàtriques, serveis d’atenció domiciliària i per a familiars cuidadors. A Biosalut, especialistes en nutrició geriàtrica i dietètica en la vellesa, ens preguntem sovint: és útil donar un got d’aigua abans d’anar a dormir? I si no, quina alternativa podem oferir?

Deshidratació nocturna i risc d’ictus en persones grans

Durant la nit, el cos entra en repòs, però continua perdent líquids. En la gent gran institucionalitzada o en situació de dependència, aquest fenomen pot empitjorar per diversos motius:

  • Pèrdua de la sensació de set
  • Reticència a beure per evitar anar al bany
  • Por a caigudes nocturnes
  • Tractaments amb diürètics o restriccions hídriques

Una deshidratació lleu però mantinguda pot augmentar la viscositat de la sang i afavorir accidents cerebrovasculars (ictus), desequilibris, marejos o confusió mental.

Sopes, cremes i purés: claus per a una hidratació nocturna segura

Aquí és on la cuina geriàtrica pot oferir una solució nutricional eficaç: sopars suaus i hidratants que aportin líquid, minerals i confort digestiu.

Beneficis d’incloure sopes o purés al sopar:

  • Afavoreixen la hidratació nocturna sense augmentar la micció nocturna
  • Són fàcils de deglutir (essencial en disfàgia o fragilitat)
  • Permeten afegir minerals com magnesi, potassi i una mica de sal iodada
  • Poden enriquir-se amb olis saludables, proteïnes vegetals i fibra suau

A més, són plats versàtils que s’adapten a textures modificades o requeriments nutricionals específics de cada resident o persona gran.

Beure aigua abans de dormir: una pràctica a revisar

Beure un got d’aigua al vespre pot prevenir l’ictus? Tot i que pot semblar una mesura lògica, no hi ha evidència científica directa que avali aquest efecte.
El que sí sabem és que una hidratació regular durant el dia és fonamental per la salut vascular. I que a la nit, una elevada ingesta de líquids pot provocar:

  • Interrupció del son
  • Incontinència nocturna
  • Augment del risc de caigudes a residències i domicilis

Una alternativa més segura i efectiva és oferir aliments hidratants com cremes, purés o brous, que aporten líquid i micronutrients de forma més funcional i segura.

Recomanacions per a equips geriàtrics, famílies i cuidadors

Per tal d’optimitzar la hidratació nocturna i reduir riscos associats a la deshidratació, recomanem:

  • Planificar sopars amb aliments líquids com cremes de verdures, purés o brous naturals
  • Evitar grans quantitats d’aigua just abans de dormir
  • Potenciar el consum d’infusions suaus o aliments hidratants al llarg del dia
  • Formar al personal auxiliar i d’infermeria sobre signes de deshidratació en persones grans
  • Oferir petits gots d’aigua o infusions a la tarda, especialment en persones amb poca mobilitat

Base científica rellevant

  • Segons un estudi publicat a Nutrición Hospitalaria (2017), la deshidratació és un problema freqüent en persones grans institucionalitzades, afectant la seva funció cognitiva i augmentant el risc de complicacions com l’ictus. Pots consultar-lo aquí: https://www.nutricionhospitalaria.org/articulo/2202
  • L’article d’Intramed (2015) destaca la importància de la hidratació adequada en la tercera edat per a la prevenció d’accidents cerebrovasculars i millora del benestar general. Enllaç: https://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoid=71614
  • L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana mantenir una correcta ingesta d’aigua com a mesura preventiva de malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, especialment en la població geriàtrica.
  • Diversos estudis en nutrició geriàtrica subratllen que aliments líquids i semilíquids, com sopes, cremes i purés, són essencials per millorar la hidratació i l’estat nutricional, ajudant a reduir riscos de caigudes i deteriorament cognitiu.

Conclusió per a residències i cuidadors: cuidar la hidratació des de la cuina

Un bon plat calent i hidratant al vespre pot tenir més impacte que un got d’aigua a última hora.

Les sopes, cremes i purés són eines dietètiques amb beneficis neuroprotectors i preventius, especialment útils en entorns de residència geriàtrica i atenció a domicili.

Vols implementar sopars més segurs i neuroprotectors?

A Biosalut, com a dietistes especialitzades en nutrició per a la gent gran, ajudem a millorar la salut i prevenció de riscos amb menús adaptats, formació a equips i assessorament personalitzat.

Contacta amb nosaltres a www.biosalut.cat

ca
Desplaça cap amunt